Maintenance of Books of Accounts in Income Tax

By | March 19, 2025

Maintenance of Books of Accounts in Income Tax

Introduction

Section 44AA of the Income-tax Act mandates the maintenance of books of account by
certain persons engaged in specified professions and businesses. It provides for the
preparation and maintenance of books of account by a person if his income or gross turnover
or receipts, as the case may be, exceeds the prescribed threshold limit.

Who is required to maintain books of accounts?

An assessee is required to maintain books of accounts if their income or gross
turnover/receipts during the specified period exceeds the prescribed threshold limit specified
in the income tax laws. Section 44AA specified the threshold limit as per the nature of
business or profession which is given below:
(a) Specified Professions
(b) Non-Specified Professions
(c) Business eligible for presumptive taxation scheme under Section 44AD, 44AE, 44BB, or
44BBB
(d) Other Business
Specified Professions
Specified professionals are required to maintain their books of accounts irrespective of their
gross receipts and income except where a presumptive taxation scheme under Section
44ADA is opted.
Specified professionals include any person engaged in Legal, Medical, Engineering,
Architectural, Technical Consultancy, Interior decoration, Film artist, Authorized
Representative, Accountancy Profession, Company secretary, or Information Technology.
Non-Specified Professions
Non-specified professionals are required to maintain books of account if the income from
their profession or gross receipts of such profession exceeds the threshold given below:
a) For individual or HUF: if the income from such profession exceeds Rs. 2,50,000 or
Gross receipts exceeds Rs. 25 lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the
previous year.
b) For others: if the income from such profession exceeds Rs. 1,20,000 or Gross receipts
exceed Rs. 10 lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the previous year.
Business eligible for presumptive taxation scheme under Section 44AD, 44AE, 44BB, or
44BBB
A Business entity opting for presumptive tax scheme under section 44AD, 44AE, 44BB, or
44BBB is required to maintain books of account in accordance with following norms:
a) Businesses eligible for presumptive tax scheme under section 44AD
Disclaimer:
The contents of this document are for information purposes only. This aims to enable public to have a
quick and an easy access to information and do not purport to be legal documents.
Viewers are advised to verify the content from Government Acts/Rules/Notifications etc.
[As amended by Finance (No. 2) Act, 2024]
 For resident individuals or HUFs – if the income of the assessee exceeds the
maximum exemption limit and he has opted for the presumptive scheme in any of
the last 5 previous years but does not opt for the same in the current year.
 For resident partnership firm – The taxpayer has opted for the scheme in any of the
last 5 previous years but does not opt for the same in the current year.
b) Businesses eligible for presumptive tax scheme under Section 44AE – if the taxpayer
(engaged in plying, hiring, or leasing goods carriage) claims that the profits are lower
than the deemed profits.
c) Businesses eligible for Presumptive Tax Scheme under Section 44BB – if the taxpayer
(non-resident assessee engaged in the exploration of mineral oil) claims that the
profits are lower than the deemed profits.
d) Businesses eligible for Presumptive Tax Scheme under Section 44BBB – if the
taxpayer (a foreign company engaged in civil construction) claims that the profits are
lower than the deemed profits.
Other Business
A Business entity is required to maintain books of account if income from business or gross
turnover of such business exceeds the threshold given below:
a) For individual or HUF: if the income from such business exceeds Rs. 2,50,000 or
Gross turnover exceeds Rs. 25 lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the
previous year.
b) For others: if the income from such business exceeds Rs. 1,20,000 or Gross turnover
exceeds Rs. 10 lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the previous year.
Note: Where a business or profession has been set up during the previous year, the threshold
limit of income or gross turnover/receipts of the current year shall be considered.

Which books of accounts are required to be maintained?

Rule 2F of the Income-tax Rules prescribes the following books of accounts to be maintained
under section 44AA:
1. For specified professions other than company secretary and information technology
(where gross receipts exceed Rs. 1,50,000 in any of the 3 years immediately preceding the
previous year) –
a) Cash book
b) Journal, if books of accounts are maintained according to the mercantile system of
accounting
c) Ledgers
d) Carbon copies of bills and carbon copies or counterfoil of receipts issued by the
assessee of value exceeding Rs. 25 (must be machine numbered or serially numbered)
e) Original bills issued to the assessee and receipts in respect of the expenditures
incurred by him.
f) Signed vouchers, if bills and receipts are not issued and the amount of expenditure
does not exceed Rs. 50 if the cash book does not contain adequate particulars in
respect of these expenditures.
However, for medical professions, the following additional books are required to be
maintained:
– Daily case register in Form 3C
[As amended by Finance (No. 2) Act, 2024]
– Inventory under broad heads of stock of drugs, medicines, and other consumable
accessories used for the purpose of profession, as on the first and last day of the
previous year.
2. For specified professions (in every other case), and non-specified professions &
businesses where gross receipts exceed Rs. 1,50,000 in any of the 3 years immediately
preceding the previous year –
Such books of account which may enable the Assessing Officer to compute the taxable
income.

Other Provisions

Where books of account and other documents should be kept and maintained?
Books of account and other documents should be kept and maintained by the person at the
place where he is carrying on the profession or, where the profession is carried on at more
than one place, at the principal place of his profession.
However, where the person keeps and maintains separate books of account in respect of each
place where the profession is carried on, such books of account and other documents may be
kept and maintained at the respective places at which the profession is carried on.
Period of maintenance
Books of account and documents should be kept and maintained for a period of 6 years from
the end of the relevant assessment year.
However, if the assessment in relation to any assessment year has been reopened under
Section 147 within the prescribed period, all the books of account and other documents which
were kept and maintained at the time of reopening of the assessment should be kept and
maintained until the assessment so reopened has been completed.
Penalty for non-compliance
If an assessee fails to maintain or retain books of account and other documents for the
specified period in accordance with this provision, a penalty may be imposed under Section
271A of Rs. 25,000.
[As amended by Finance (No. 2) Act, 2024]

MCQs on Maintenance of Books of Accounts

Q1. Section 44AA specified the threshold limit for maintenance of books of accounts for which of the following taxpayers?
(a) Specified Professions
(b) Non-Specified Professions
(c) Business
(d) All of the above
Correct answer: (d)
Justification of correct answer: Section 44AA specified the threshold limit as per the nature
of business or profession which is given below:
1. Specified Professions
2. Non-Specified Professions
3. Business eligible for presumptive taxation scheme under Section 44AD, 44AE, 44BB,
or 44BBB
4. Other Business
Q2. Which of the following persons are required to maintain books of accounts
irrespective of the gross receipts and income except where a presumptive taxation
scheme under Section 44ADA is opted?
(a) Specified Professions
(b) Non-Specified Professions
(c) Business eligible for presumptive taxation scheme under Section 44AD, 44AE, 44BB,
or 44BBB
(d) All of the above
Correct answer: (a)
Justification of correct answer: Specified professionals are required to maintain their books
of accounts irrespective of their gross receipts and income except where a presumptive
taxation scheme under Section 44ADA is opted.
Specified professionals include any person engaged in Legal, Medical, Engineering,
Architectural, Technical Consultancy, Interior decoration, Film artist, Authorized
Representative, Accountancy Profession, Company secretary, or Information Technology.
Q3. Non-specified professionals (Individuals) are required to maintain books of account if the income from their profession or gross receipts of such profession exceeds
________.
(a) Income exceeds Rs. 2,50,000 or Gross receipts exceeds Rs. 25 lakhs, in any of the 3
years immediately preceding the previous year
(b) Income exceeds Rs. 1,20,000 or Gross receipts exceed Rs. 10 lakhs, in any of the 3
years immediately preceding the previous year
(c) either (a) or (b)
(d) None of the above

Justification of correct answer: Non-specified professionals are required to maintain books
of account if the income from their profession or gross receipts of such profession exceeds
the threshold given below:
(a) For individual or HUF: if the income from such profession exceeds Rs. 2,50,000 or
Gross receipts exceeds Rs. 25 lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the
previous year.
(b) For others: if the income from such profession exceeds Rs. 1,20,000 or Gross receipts
exceed Rs. 10 lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the previous year.
Q4. Resident Individual eligible for presumptive tax scheme under section 44AD is
required to maintain books of account if the income of the assessee exceeds the
maximum exemption limit and he has opted for the presumptive scheme in any of the last 5 previous years but does not opt for the same in the current year.
(a) True
(b) False
Correct answer: (a)
Justification of correct answer: Resident Individual or HUFs eligible for presumptive tax
scheme under section 44AD is required to maintain books of account if the income of the
assessee exceeds the maximum exemption limit and he has opted for the presumptive scheme
in any of the last 5 previous years but does not opt for the same in the current year.
Q5. Resident Individual eligible for presumptive tax scheme under Section 44AE is
required to maintain books of account if the income of the assessee exceeds the
maximum exemption limit and he has opted for the presumptive scheme in any of the last 5 previous years but does not opt for the same in the current year.
(a) True
(b) False
Correct answer: (b)
Justification of correct answer: Businesses eligible for presumptive tax scheme
under Section 44AE are required to maintain books of accounts if the taxpayer (engaged in
plying, hiring, or leasing goods carriage) claims that the profits are lower than the deemed
profits.
Q6: ABC Ltd. engaged in the business of manufacturing paper is required to maintain books of accounts if _________.
(a) Income from business exceeds Rs. 2,50,000 or Gross turnover exceeds Rs. 25 lakhs,
in any of the 3 years immediately preceding the previous year.
(b) Income from such business exceeds Rs. 1,20,000 or Gross turnover exceeds Rs. 10
lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the previous year.
(c) Either (a) or (b)
(d) None of the above
Correct answer: (b)
Justification of correct answer: A Business entity is required to maintain books of account
if the income from such business exceeds Rs. 1,20,000 or Gross turnover exceeds Rs. 10
lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the previous yea

Comment on the incorrect answer: An individual or HUF is required to maintain books of
account if the income from such business exceeds Rs. 2,50,000 or Gross turnover exceeds Rs.
25 lakhs, in any of the 3 years immediately preceding the previous year.
Q7. Books of account and documents should be kept and maintained for a period of
_________ from the end of the relevant assessment year.
(a) 6 years
(b) 7 years
(c) 5 years
(d) No Limit
Correct answer: (a)
Justification of correct answer: Books of account and documents should be kept and
maintained for a period of 6 years from the end of the relevant assessment year.
Q8. What is the penalty if an assessee fails to maintain or retain books of account and other documents for the specified period in accordance with this provision?
(a) 10,000
(b) 25,000
(c) 1,00,000
(d) No Penalty
Correct answer: (b)
Justification of correct answer: If an assessee fails to maintain or retain books of account
and other documents for the specified period in accordance with this provision, a penalty may
be imposed under Section 271A of Rs. 25,00